boekhouding

Een carrière in de boekhouding lijkt makkelijk. Maar dat is het niet. Het is niet makkelijk en het is niet zo glamoureus als het lijkt. Een boekhouder of boekhoudster moet slim, snel, georganiseerd en zeer gevoelig zijn. Boekhouders kunnen geld tellen, boeken opmaken, belastingaangiften invullen en de boekhouding bijhouden. Niet slecht voor wat u aan het eind van de maand voor uw “dienst” krijgt.

Maar het loont om te denken als een ondernemer; om te denken als een computerexpert. Hoe kunt u er baat bij hebben om in de huidige complexe en overgeïnformeerde wereld uw eigen financiële administratie bij te houden? Naar een accountant gaan is goed – maar het is niet altijd het beste.

Toen ik mijn cliënten begon te helpen met hun boekhouding, werd ik veel meer benaderd dan een boekhouder of accountant. Het gesprek ging over “het grote geheel”, “wat dacht je”, “wat zou een boekhouder voor mij kunnen doen”. Als boekhouder zelf was dit erg opwindend – het gesprek was professioneler en de perceptie van de klant van ons werk was anders. Een echt verschil.

Hierdoor voelde ik me speciaal en gewaardeerd. Ik had nu de mogelijkheid om de vragen van mijn klanten op een meer datagestuurde manier te beantwoorden, dieper op hun vragen in te gaan tot ze begrepen waarom ze het bedrag betaald krijgen dat ze betaald krijgen en me zelfs in staat te stellen te argumenteren tegen wat hen verteld werd dat het geval was. Dit gesprek hielp me een veel betere accountant te worden, wat me op zijn beurt hielp meer geld te verdienen als zelfstandige.

Je veronderstellingen over wat je nodig hebt, kunnen verkeerd zijn. Hoewel je misschien dacht dat je als boekhouder maar 70.000 pond per jaar kon verdienen, komt er bij boekhouden meer kijken dan alleen je rekeningen op tijd betalen… of toch niet? Vaak weten de boekhouders waar wij mee werken dat niet eens. Boekhouders denken vaak dat ze het weten, maar eigenlijk weten ze het niet. Mijn eigen klanten zijn enkele van de meest succesvolle boekhouders die ik ken. Boekhouders kunnen een heleboel dingen verkeerd doen.

Boekhouders moeten voortdurend op de hoogte zijn van de BTW- en belastingwetgeving. Het geld dat een staat uitgeeft dat de juiste manier is om een bedrijf op te zetten, of de manier waarop ze betaald moeten worden voor een aankoop van onroerend goed, is vaak 100 keer meer winstgevend dan wat hun boekhouders hen vertellen en hun uitgaven. Boekhouders doen vaak boodschappen voor de eigenaar van hun eigen praktijk tijdens de werkweek. Als de eigenaar van het bedrijf vertrekt en er in de week iets anders gebeurt, moet al het extra werk – in dat geval een cliënt – bij de boekhouders worden binnengehaald zodat zij hun werk kunnen doen.

Maar moet u hun een aanzienlijk beter tarief betalen dan wat u bij het begin van uw partnerschap in rekening bracht, of wilt u door hen benaderd worden voor advies op basis van uw eigen persoonlijke boekhoudkundige en boekhoudkundige kosten, niet die van hen?

Het komt erop aan of u iemand met een doorlopende lijst van vaardigheden wilt betalen om u bij te staan bij uw boekhouding. Het lijkt erop dat een accountant – die een bedrijfskwalificatie heeft – een beter inzicht zou hebben in voucheraster, maar dat is niet altijd het geval. In dit geval zijn er dus twee zeer verschillende uitkomsten. Ik neem elke boekhoudkundige en accountancy opdracht die ik krijg van een boekhouder met een beetje voorsprong en een aantal vaardigheden aan. Anderen misschien niet. Ik werk ook hard aan mijn boekhouding, want ik kan me geen pakket vakantiegeld veroorloven.

Vooral bij de boekhouding van kleine ondernemingen kan het voorkomen dat uw boekhouder de enige is die iets doet. Als zij hun werk niet goed kunnen doen, neemt de eigenaar de boeken mee naar het bureau van zijn werknemer – “what you see is what you get”. U krijgt een complete set tekeningen en een set gecontroleerde afschriften. Als de boekhouding ter plaatse wordt gedaan, zou je kunnen zien wat ze zien wanneer ze ‘s avonds naar huis gaan op hun laptop (relatief gemakkelijk te doen tegenwoordig).

Het is de moeite waard uw onderzoek te doen of uit te zoeken wat voor u belangrijk is om uit te vinden wat de beste route kan zijn voor een boekhouder die u in de arm wilt nemen.

Lees meer:

Administratiekantoor Utrecht